Den årliga SM-tävlingen i matlagning är avgjord för i år. Efter många olika tävlingsmoment fick tio finalister tävla om förstaplatsen i Malmö Arena där Johan Backeus, kock på Aveqia i Stockholm, korades till vinnaren 2017.
I ett tidigare inlägg skrev vi om hur viktigt det är med bra knivar, hur man ska skära köttet och sedan tillaga det. Någon som vet exakt hur man gör detta är självklart årets kock 2017. Årets final har gått av stapeln i Malmö där tio finalister fick kämpa om förstaplatsen. Efter många tävlingsmoment var det dags för finalen där deltagarna hade fem timmar på sig att slutföra två rätter, skriver Sydsvenskan.
Deltagarna presenteras i samma artikel och såg ut som följande:
- Johan Backeus, Stockholm
- Jesper Bogren, Göteborg
- Olle Broström, Stockholm
- Martin Hansen, Lund
- Oskar Mendelin, Stockholm
- Luqaz Ottosson, Visby
- Magnus Persson, Stockholm
- Sebastian Thureson, Stockholm
Efter de fem timmarna av svett för att få fram de vinnande maträtterna fick en jury avgöra vilken som var bäst. I juryn kunde man hitta många duktiga internationella stjärnkockar och bland annat Prins Carl Philip. Juryn kunde sedan välja ut den glade vinnaren, Johan Backeus från Aveqia i Stockholm.
Om tävlingen
Årets Kock är en tävling i professionell matlagning. Tävlingen är uppdelad i tre delar där de 40 kockarna som blivit utvalda först får laga sin tävlingsrätt. Sedan går man vidare till moment två som är semifinal för att sedan förhoppningsvis vara en av de tio som får göra upp i finalen.
I videon nedan kan man ta del av hela tävlingen med både intervjuer och sammanfattningar av dagen. Har du kockdrömmar? Kanske är det din tur att delta i tävlingen inom en snar framtid? Kika in videon för att få en första stämningshöjare.