Även fast det inte är särskilt svårt att hitta goda viner till rimliga priser så finns det fortfarande saker kvar att tänka på. Vi pratar förstås om själva serveringen. Rätt temperatur till ditt vin är viktigt, både om du vill lagra det eller servera det på festen. Tyvärr finns inga färdiga serveringsförslag som funkar på alla viner och öl, det varierar helt enkelt. Det finns dock några tumregler att förhålla sig till.
Rätt temperatur till rätt dryck kan verka krångligt för många. Tyvärr är det många fina viner (och öler!) som ställs in i det vanliga kylskåpet och upplevs därför inte i sin rätta karaktär. Att gå miste om en drycks fulla potential går väl an om du inte är särskilt intresserad, men vill du kunna njuta av en dryck föreslår vi att du läser på om vad som gäller. Cylinda flaskkyl rekommenderas för den som vill ge sina drycker en chans att glänsa. De har både fristående kylar för festen eller större kylar för dig som samlar och lagrar dina viner.
Servera hellre för svalt än för varmt – alltid
Ett iskallt serverat vin tappar en hel del smaker på vägen. En för kall öl ger fattigt skum. Du har säkert även provat de motsatta extremerna: ett ljummet, surt vin och en halvvarm öl med dålig skumkvalitet och avdankad kolsyra. Temperaturen på det vi dricker är avgörande för vilken balans smakerna lägger sig på.
Många går runt med missuppfattningen att röda viner inte ska serveras kylda. Glöm den myten på en gång! Rött vin ska serveras kylt, men med högre temperatur än vitt. Mjuka, bäriga viner serveras bäst vid 14-16 C°, medan stramt och nyanserat kan vara ett par grader varmare. Vitt vin brukar få landa på mellan 6-8 C°. I DN reder Alf Tumble ut de olika temperaturerna mer utförligt. I Café går man så långt och menar att det helt enkelt bara är slöseri att servera vid fel temperatur.
Så ökar du aromerna i din dryck
Det är faktiskt inte bara med rätt temperatur du maximerar dryckens karaktärer. Drycken kommer smaka olika beroende på vilket glas du använder, vad (eller om) du äter till drycken och hur du häller upp drycken rätt. Många tycker det är rent snobberi att hälla på dryckerna rätt och tänka på temperatur hit och dit, men om du vill bli övertygad kan du prova att göra enligt anvisningar på ett vin och servera det andra vinet som du brukar. Du kommer märka skillnaden på en gång, bara genom att lukta i glaset.
Vilket glas ska man ha då? Det beror på vilken dryck du ska ha. Generellt kan man säga att glasets form är avgörande för hur smaken uppfattas, både av tungan och näsan. En smal öppning på ett vinglas gör att aromerna koncentreras när du ska lukta på vinet. En bredare öppning gör dock att ditt sötare vin luftas mer effektivt. Det perfekta champagneglaset har en smal öppning så att inte kolsyran smiter bort för snabbt. Kolsyran i champagnen balanserar nämligen dryckens torrhet. En avslagen champagne är sur och trist, men lyfts tack vare bubblorna från den andra jäsningen.